Welkom op Hoogbegaafd & zo..
Even voorstellen! Mijn naam is Nathalie, 35 jaar en samen met mijn man en onze 2 dochters van 7 jaar (april 2017)
en 11 jaar (juli 2012) wonen wij in Flevoland.
​
Toen onze oudste in groep 4 zat, liep het niet lekker op school. Ze was altijd al een super gevoelig meisje en na veel zoeken op internet vond ik een artikel over hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid. Er vielen zoveel stukjes op hun plek, dit was ons kind! Ik ging me erin verdiepen en alles was zo herkenbaar. Met 1,5 jaar kon ze al heel goed praten, met 3,5 jaar kon ze lezen, ze haalde altijd hoge cijfers, maar thuis waren er mega woede-uitbarstingen. Hier begon onze zoektocht naar passend onderwijs. Na 2 IQ-testen, 3 scholen, een periode van thuiszitten, een schooltrauma en 3 jaar later kwam ze op HB-onderwijs. Hier wissende goede en slecht periode elkaar af.
Ik kwam er in die tijd achter hoe weinig er bekend is over hoogbegaafdheid. Er zijn zoveel vooroordelen en daar had ik het in het begin erg moeilijk mee. Hoogbegaafdheid is niet "lekker makkelijk kunnen leren". Ik besloot van me af te schrijven via een Instagram-pagina.Al snel ontstond daar een prachtige interactie met heel veel ouders die tegen dezelfde struggles aanliepen, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs.
​
Toen onze jongste dochter naar school ging zagen wij al snel dat zij ook "anders" was. Thuis viel ons dat niet zo op, we wisten niet wat normaal was eigenlijk. We besloten dat we met haar niet dezelfde ellende wilden krijgen en lieten haar met 5,5 jaar testen met de KIQT+. Ze bleek (creatief) uitzonderlijk hoogbegaafd, een IQ van 145+. Voor ons weer een compleet nieuwe uitdaging, deze doelgroep heeft namelijk weer anderen behoeften dan de hoogbegaafden. Ze is ook nog eens een totaal ander kind dan haar zus, met totaal geen interesse voor schools leren. Ze is versneld van groep 1 naar groep 3 gegaan, maar al snel bleek dat niet de oplossing en werd ze een thuiszitter. Ook zij zou beter af zijn op HB-onderwijs, maar de school van haar zus was pas vanaf groep 5, dus ging zij naar een andere HB-school in de buurt. Hiervoor was een andere IQ-test vereist (WPPSI-IV) en wederom scoorde ze 145+. Na 4 maanden thuiszitten startte ze na de zomervakantie van 2023 op fulltime HB-onderwijs. Ze heeft vanaf de start niet één volle week volgehouden en na enkele weken was ze wederom een thuiszitter. Er was veel begrip van school en in overleg met de leerplichtambtenaar mochten we op ons verzoek thuisonderwijs geven. Ze is dan ook sinds september 2023 niet meer naar school geweest.
De oudste kwam in februari 2024 ook wederom thuis te zitten. Al die jaren van aanpassing en ellende van verschillende basisscholen kwam er uit. Ze kreeg het niet meer voor elkaar om groep 8 nog af te maken. Met een Havo advies is ze aangemeld op TTO Havo/WVO maar de school wilde haar niet aannemen vanwege de zorgvraag omdat ze een thuiszitter was.
​
Voor ons was dit de druppel. Onze kinderen passen gewoon niet in het onderwijssysteem zoals dat in Nederland bedacht is. Wij besloten (na jaren van dromen en voorbereiden) dat nu eindelijk het moment was aangebroken om te doen wat we al heel lang wilde, namelijk emigreren. In oktober 2024 zullen wij NL achter ons laten, we gaan eerst naar Frankrijk en wellicht Spanje om de rust op te zoeken. En vanuit daar gaan we besluiten waar we ons gaan settelen. De kinderen krijgen thuisonderwijs en we gaan zien wat de toekomst ons brengt!
Inmiddels ben ik dus een aantal jaren verder en wijzer in de wereld van hoogbegaafdheid. En na lang twijfelen kwam ik doormiddel van een officiële IQ test (jan 2024) erachter dat ik zelf ook hoogbegaafd ben. Ik deel graag mijn tips en ervaringen met jou zodat je het gevoel hebt dat je er niet helemaal alleen voor staat! Want ook al is het soms best ingewikkeld, het is vooral ook heel erg mooi!
Dagelijks krijg ik vele berichtjes op Instagram van ouders die vragen of ik eens mee wil kijken naar hun verhaal. Of ik misschien tips heb of wat mijn kijk ergens op is. Dit doe ik graag, alleen zijn het er inmiddels zo veel dat het niet meer te doen is via berichtjes. Daarom heb ik de HB-Gids gemaakt bomvol handige informatie.
Wil je toch graag eens 1 op 1 sparren? Ik plan graag een gesprek met je in van 30 minuten (of langer als dat gewenst is).
Ik ben geen orthopedagoog of psycholoog, ik doe geen uitsprake over diagnoses, maar een ervaringsdeskundige en moeder die je graag op weg helpt in de hoogbegaafde jungle!​​​​
​