top of page

HB maar slechte cijfers

  • Foto van schrijver: Nathalie Mandemaker
    Nathalie Mandemaker
  • 1 feb 2023
  • 2 minuten om te lezen

Je kind is hoogbegaafd, misschien wel uitzonderlijk hoogbegaafd, het is zelfs uit een test gekomen en toch haal het slechte cijfers op school. Hoe kan dat nu?


Als eerste moeten we af van het idee dat elke (u)hb’er fantastische resultaten haalt op school. Hoogbegaafdheid betekend niet hele goede cijfers halen. Het is oneindig kunnen denken en diep kunnen voelen. Je kunt veel meer en sneller verbindingen maken, en daardoor zijn deze kinderen vaak goed in leren en hebben een heel goed geheugen. Hierdoor is vaak veel minder herhaling nodig en gaat het leren hun makkelijk af.


Maar waarom halen ze dan soms zulke slechte cijfers? Omdat hun manier van denken zo anders is dan het gemiddelde, en voor het gemiddelde is het lesmateriaal ontwikkeld. Denk aan de post over Top-down en Bottom-up leren. Hoe hoger het IQ hoe lastiger het kan zijn om de lesmethodes die op school worden aangeboden te begrijpen.


De standaard lesmethodes werken Bottom-up wat al averechts werkt, en het gaat ook nog eens erg langzaam. De interesse van het hoogbegaafde kind zwakt af en het heeft geen zin meer om nog wat te doen op school. Er is geen ruimte voor hun grote autonome behoefte, ze moeten de methode afwerken volgende het boekje. Soms wordt er wat geschrapt, ze hoeven de herhaling niet te maken, maar daar houdt het vaak bij op. Ze hebben zo’n grote behoefte onderzoekend te leren, geen feitenkennis te stampen en doelloos sommetjes te maken. Ze zien er het nut niet van in en alle motivatie is weg. Tel daar bij op dat je geen gelijk gestemden hebt en je niet jezelf kunt zijn op school.

Hallo slechte cijfers….Autonomie, vrijheid in wat te leren, echte doelen hebben, projectmatig leren, buiten de kaders denken en weten waarom. Makkelijk is het niet maar dat is wat ze nodig hebben.

Comments


bottom of page