top of page

Ruimtelijk Visueel

  • Foto van schrijver: Nathalie Mandemaker
    Nathalie Mandemaker
  • 9 apr 2023
  • 1 minuten om te lezen

Ruimtelijk Visueel (Gv of VRI).


Ruimtelijk Visueel meet of het kind overzicht heeft van de visuele informatie, deze goed kan vasthouden en snel kan verwerken en analysen. Dit is ook belangrijk voor het (leren) lezen; het snel herkennen van letters en woorden (woordbeeld). Het meet ook of het kind goed kan puzzelen 🧩. Het meet het gebruik van mentale voorstellingen om problemen op te lossen, patroonherkenning en het geheugen voor complexe visuele opdrachten.


Dit wordt gemeten met Blokpatronen en Figuur samenstellen. (uitgaande van de WISC-V)


Blokpatronen: Bij Blokpatronen legt een kind, binnen een bepaalde tijdslimiet, de bovenzijde van een drie- dimensionaal model of een afgebeeld patroon na met rood-witte blokken. Deze subtest is ontworpen om het vermogen te meten om abstracte visuele stimuli te analyseren en te combineren. Ook non-verbale conceptvorming en redenering, algemene visuele intelligentie, visuele perceptie en organisatie, simultane verwerking, visueel-motorische coördinatie, leren en het vermogen om figuur en achtergrond in visuele stimuli van elkaar te onderscheiden, worden met deze test gemeten. (swipe voor voorbeeld)


Figuur samenstelen: Binnen een bepaalde tijdslimiet bekijkt het kind een complete puzzel en selecteert drie antwoordopties die tezamen de puzzel vormen. Deze subtest is ontworpen om mentale, niet-motorische constructievaardigheid te meten, waarbij visueel en ruimtelijk redeneren nodig is, mentale rotatie, visueel werkgeheugen, begrip van deel-geheelrelaties en het vermogen om abstracte visuele stimuli te analyseren en te combineren.

(swipe voor voorbeeld)


Veel kinderen vinden deze subtesten wel leuk omdat ze bij blokpatronen met blokjes een voorbeeld moeten namaken, en dat kan soms knap lastig zijn☺️.





Comentarios


bottom of page