top of page

De G-Factor💥

  • Foto van schrijver: Nathalie Mandemaker
    Nathalie Mandemaker
  • 22 nov 2022
  • 1 minuten om te lezen

Pas toen Femke Hovinga in @hoogbegaafddepodcast vertelde over IQtesten hoorde ik voor het eerst over de G-factor. Erg interessant vond ik omdat onze jongste uitzonderlijk hoog scoorde op fluïde redeneren en kwantitatief redeneren waar de G-factor een grote rol speelt. Ik ging het googlen om er meer over te weten te komen.


Het komt er in het kort op neer dat hoe groter de G-Factor bij een vaardigheid is hoe meer invloed het heeft op de algemene intelligentie.


Het fluïde rederen is de vaardigheid met de grootste G-factor. Daarbij ook het kwantitatieve redeneren. Deze vaardigheden bezit je vanaf je geboorte en kun je niet aanleren. Daarnaast heb je ook de gekristalliseerde intelligentie. Deze vaardigheid is wel afhankelijk van wat je leert. Net zoals je verbale vaardigheden. Het is afhankelijk van wat je mee krijgt thuis en in je omgeving. Spreken je ouders Nederlands, wordt er thuis veel gelezen of naar het nieuws gekeken, wordt er thuis veel uitgelegd, dat heeft allemaal invloed op hoe hoog je kunt scoren op het verbalen gedeelte van een IQ test. Deze G-factor is dus ook minder groot om je algemene intelligentie te bepalen.


Dit is even heel beknopt en kort allemaal natuurlijk. Ik zou zeggen, luister eens de aflevering van Femke Hovinga bij https://www.hoogbegaafddepodcast.nl of google eens op de G-factor bij intelligentie als je er meer over wil lezen!




Comments


bottom of page