Net geen 130, en nu!?
- Nathalie Mandemaker
- 21 jan 2023
- 2 minuten om te lezen
Je ziet je kind vastlopen in het onderwijs, het is zichzelf niet meer en je zoektocht begint. Hoogbegaafd, alles klopt met dit plaatje en na veel zoeken, lezen en misschien al wel hulp inschakelen durf je dan eindelijk de stap te nemen en het op school te vertellen. Je denkt dat je kind wellicht HB is.
School ziet het niet, maar jij voelt in alles dat het zo is, je WEET het gewoon.
Er wordt besloten een test te doen, school wil daar dan wel aan meewerken en je kind wordt getest. Na slopende maanden is het zo ver, de uitslag:
TIQ 122 en een disharmonisch profiel.
En daar sta je dan, je kind is dus niet hoogbegaafd, school had gelijk en er zal dus wat anders aan de hand zijn.
Dit scenario hoor en lees ik maar al te vaak. De plusklas is alleen voor 130+ en bij hoogbegaafd onderwijs durf je nu al helemaal niet meer aan te kloppen.
Maar HO! Hoogbegaafdheid is niet gewoon 130+ scoren op een IQ test.
Een test is ten eerste een momentopname. Er zijn tal van redenen waarom een kind niet alles uit een IQ test kan halen. Denk aan geen klik met de afnemer, faalangst, heel slecht geslapen hebben, te moeilijk denken of al langdurig onderpresterenā¦Het is het super belangrijk om de test af te laten nemen door een HB specialist die deze dingen kan herkennen en waar het kind zich op zijn gemak voelt.
Daarnaast is het het aller belangrijkste om te kijken naar het kind. Zijn de zijnskenmerken aanwezig, wat vertellen de ouders over de ontwikkeling?
Gelukkig zijn er steeds meer scholen en plusklassen die afwijken van de 130 norm en vooral naar het kind kijken. Een score onder de 130 wil dus niet zeggen dat je kind niet HB kan zijn! Kom je er niet uit met school, vraag dan of de HB specialist kan helpen. Volg je gevoel!

Comentarios